Emma Bover: “El vestuari ha de ser la guinda que faci que la coreografia arribi millor al públic”.

IMG_8975
Emma Bover, dissenyadora i propietària de Vestuària

Laura MartínGirona. L’Emma Bover és la dissenyadora i la propietària de la botiga gironina Vestuària, on es dedica a fer les malles i els vestuaris per equips com el CPA Olot, l’AE Fornells o el CP Bescanó. L’Emma va començar en el món de les arts dramàtiques però, per influències familiars, va acabar encaminant-se en el món del patinatge, en el qual s’ha convertit en la modista de referència. L’equip de Som Xou va parlar amb ella per saber els secrets de la feina tan acurada que es du a terme a Vestuària i per conèixer un altre punt de vista del patinatge artístic: el vestuari.

Al final de l’entrevista, teniu un vídeo resum de la nostra estada a la botiga i d’algunes respostes de la dissenyadora.

 • Com et vas formar per ser dissenyadora?

En tot el tema de la costura he sigut bastant autodidacta, ja que, de fet, jo sóc llicenciada en Art Dramàtic. M’ha agradat la moda i el vestuari des que sóc petita. De fet, vaig estar una època fent teatre i, quan no feia d’actriu, estava dissenyant els vestits de les obres. Per tant, aspectes com el color, l’estètica, l’harmonia, el vestuari, el maquillatge o el pentinat són coses que tinc integrades d’ençà que treballava en això.

 • Què et va portar a dissenyar malles de patinatge artístic?

Jo em dedico a fer malles de patinatge perquè veia com la meva mare feia les malles de patinatge de la meva germana. Jo estava més interessada en el teatre i la dansa i no es portaven vestits tan espectaculars com els de patinatge. Llavors jo em mirava els vestits que la meva mare feia, cosint lluentons un per un, i crec que això em va crear un llegat. Més endavant, vaig començar a fer mallots de patinatge per la meva filla i amigues més properes. Poc a poc vaig anar tenint més encàrrecs, vaig començar a fer grups xous i progressivament Vestuària s’ha donat a conèixer.

 • Tens un equip que treballa amb tu?

L’equip de Vestuària sóc jo bàsicament perquè sóc la que estic al capdavant de totes les idees, però sí que tinc diversos col·laboradors externs en funció de la feina que hi ha.

 • A l’hora de treballar, tens algun punt de referència en aquest esport?

Els referents que tinc son les tendències actuals en estètica, moda i espectacle. També m’agrada molt inspirar-me en l’alta costura.

 • Quin és el material que més utilitzes per fer els mallots? I quin és el material més còmode per les patinadores?

La LYCRA (amb lletra majúscula). L’elasticitat és bàsica per aquest tipus de vestuari. Per sort n’hi ha de molts tipus: licra bàsica, vellut bielàstic, tul elàstic…

IMG_5333

 • Com funciona la tècnica dels lluentons?

Cada vegada més gent s’està especialitzant en els Swarovskis i el que es fa és jugar amb els punts de llum i profunditat. Sempre hi ha un Swarovski que és més profund perquè és de color i el que fa és potenciar el color que hi ha a sota. Per l’altra banda, els Swarovskis blancs donen més lluminositat perquè es barreja el color de l’aurora boreal i el blanc dels cristalls, cosa que dóna més llum.

 • Alguna vegada t’ha resultat impossible o has hagut de realitzar algun canvi en el vestuari perquè no era viable patinar amb aquest?

Sempre t’acabes adaptant i trobes la solució. Per exemple en el “Sóc Innocent” de l’Olot, anaven amb un mono de polipell elàstica. En la primera prova del prototip vam veure que el teixit no permetia llançar-se i lliscar per la pista. Finalment, vam decidir combinar la polipell semi elàstic amb una licra brillant per tal que fos funcional i confortable.

 • Li dónes el teu toc personalitzat als vestits que fas?

Tots els vestits tenen el toc personal de la persona que els fa i jo, personalment, sempre hi deixo una part de mi, una essència. Quan concebo un vestuari sempre ho faig pensant en la funcionalitat i en el que ha d’expressar o comunicar.

 • Podries nomenar algun vestuari dels que hagis fet que sigui el teu preferit?  

En tots els vestits poso part de la meva essència, per tant, tots són preferits. No obstant, sí que recordo una malla que va ser molt especial perquè va ser la primera que vam fer al Bescanó i va ser la dels cignes. Va ser molt important per a mi perquè jo he fet ballet i dansa clàssica tota la meva vida i poder fusionar la dansa clàssica amb el patinatge va ser un gran inici.

 • Com afrontes la demanda de vestuari cada temporada?

El millor per afrontar la temporada és anticipar-se, planificar i fer les coses amb temps. És un procés complexa en què cal tenir molts factors en compte. Just quan comença la temporada i ja s’ha fet el Campionat d’Espanya, cal elaborar la idea, definir el disseny i els materials definitius. Un cop s’ha fet el prototipus definitiu, s’ha de posar tot l’engranatge en marxa: fer comanda de tots els teixits i materials, prendre  mides, adaptar patrons…. i posar fil a l’agulla. I després fer més proves i retocs finals per cada una de les patinadores. Encara que sigui un vestit de grup és important adaptar cada un segons el cos de l’esportista per garantir el seu confort en la realització de l’exercici.

IMG_2694

 • A quins equips vesteixes normalment?

Nosaltres vam començar amb el CP Bescanó fent-los una malla d’entrenament i després els hi vam fer la del Xou. Després vam fer la malla del GEiG, actualment el AE Fornells, que ha estat amb nosaltres des de sempre, també vam començar amb l’Olot juvenil i ara estem fent la de l’Olot A i B, i a més treballem amb el Figueres. També és curiós dir que durant 2 anys hem estat fent vestits per a equips de Burgos i encara que sembli una mica “follón” ens en sortim. L’any passat vam fer la del Tona, que és fora de la comarca de Girona, i aquest any també hem tingut el plaer de treballar amb el Folgueroles, el Tordera, el club de Sant Gregori, Palafrugell, Palamós, Vidreres i Celrà. A més, hem fet aquest any el quartet de Salt i en algun altre any també hem fet el quartet del Bescanó.

 • Creus que fer les malles per equips mundialistes com el CPA Olot ha fet créixer la demanda en altres clubs que s’hagin fixat en tu perquè facis el seu vestuari?

Crec que la feina acurada i seriosa al llarg de la nostra experiència és el que fa que els clubs es fixin en Vestuària. Sí que és veritat que vestir equips mundialistes és tot un honor per a nosaltres.

 • Fins a quin punt creus que el vestuari influeix en l’execució del ball? I en la puntuació de cada equip?

El vestuari té un impacte visual cap al públic en què el componen estètic és molt rellevant. I té un altre impacte més indirecte que afecta la implicació de la patinadora: si aquesta se sent segura, esplèndida i còmoda, la seva execució serà més brillant i es posarà més fàcilment en la pell del personatge per explicar la història que volen transmetre. En teatre i esport el vestuari està al servei de l’espectacle i de l’actor o esportista. Té la funció de fer créixer la coreografia, donar més seguretat i fer brillar a qui el porta. El que està clar és que el vestuari ha de ser la guinda que ha de fer créixer la coreografia i ha de fer que aquesta arribi millor al públic.

 • I per últim, què destacaries sobre el món del patinatge en relació al vestuari?

El que en destacaria és que el patinatge està en efervescent evolució i en un moment de consolidació artística i esportiva. Aquest fet també té repercussions directes pel que fa al vestuari, es busca originalitat, elegància, i una intenció clara a crear el personatge més escaient amb concordança amb el tema escollit. A Girona tenim equips capdavanters que creen tendència en la coreografia i en el vestuari. Tanmateix la capacitat creativa no té límits, ja que en cada temporada podem veure com els equips es reinventen a si mateixos innovant i fent propostes inèdites.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s